Nederlands

Dollardstown House, Kildare, Ierland

Om het volledige artikel in de november 2012 uitgave van “So British & Irish” te lezen, klikt u op de link onder aan deze pagina.

Welkom in Dollardstown House

GEZIEN IN PLUS MAGAZINE’LOGEREN BIJ LANDGENOTEN’ FEBRUARI 2014!

Andrew & Antoinette heten u welkom in Dollardstown House, een vroeg 18e eeuws ‘Georgian’ landhuis waarvan vele originele elementen zijn overgebleven. Het huis is omringd door 8 hectare parkland en tuinen die grotendeels toegankelijk zijn voor onze gasten.

De omgeving
Onze Bed & Breakfast is een ideale basis voor wie van tuinbezoeken houdt. Met minstens 20 prachtige tuinen binnen een straal van een uur rijden! Andrew is tuinarchitect en laat u graag onze eigen tuinen zien. De omgeving is niet erg toeristisch waardoor u in alle rust van de bezienswaardigheden kunt genieten.

Keltische kruizen, Dolmen, historisch Athy en Castledermot zijn vlakbij. Athy heeft een beroemde pub, Clancy’s, waar elke week Traditionele Ierse muziek wordt gemaakt. Meer druk bezochte plekken zijn The Japanese Gardens en National Stud – County Kildare is ren-paarden-land. En binnen een half uur rijden bent u in de Wicklow Mountains of in Kilkenny. Athy is waar het Grand Canal en de Rivier de Barrow elkaar ontmoeten. Dat betekent dat de lange afstands wandelroute de Barrow Way door Athy loopt en dat er ideale vismogelijkheden zijn. Informeert u naar ons pakket met boot en ‘vis-gids’ in samenwerking met Athy Anglers.

IMG_5933_efUw verblijf in Dollardstown House
Wij hebben drie sfeervolle gastenkamers met en-suite badkamer / douche en uitzicht op de tuinen. Twee pas gerenoveerde kamers met samen een badkamer zijn een ideale keus voor een gezin of groep vrienden. In de eetkamer kunt u genieten van een uitgebreid Iers of Continentaal ontbijt bij een open haardvuur. Waar mogelijk kopen wij lokaal in.  De eieren komen van onze buren. Antoinette bakt elke morgen vers Iers Soda-brood en u wordt ontvangen met vers gebakken scones die worden opgediend op met het antieke porceleinen serviesgoed van de famiie. Wilt u TV kijken, ga dan gerust uw gang in onze zitkamer. Ook hier brandt een heerlijk open haard vuur. Dollardstown House is een plek om zalig te ont-haasten.

Waar vindt u ons?
Dollardstown House ligt in het EEUWEN OUDE OOSTEN VAN IRELAND in het zuidelijke puntje van County Kildare. Het is een uur rijden vanaf Dublin Airport of Ferry-havens; 40 min van Kilkenny and Glendalough, 20 min van Carlow Town en Kildare Town en 10 min van Athy. U kunt ons ook per trein bereiken.

 

Boeken
RESERVEER ONLINE of email naar dollardstownhouse@gmail.com of bel Andrew en Antoinette op +353 59 8622012 of mobiel: 00353 87 7880169. Vraagt u naar Antoinette als u liefst in het Nederlands overlegt. Wij kunnen ook gebeld worden via WhatsApp op hetzelfde nummer.

SPECIALE AANBIEDING:

5 EURO PER NACHT PER KAMER KORTING WANNEER U DIRECT VIA ONZE EIGEN WEBSITE BOEKT.

 

(voorwaarden voor alle aanbiedingen:  alleen direct boekbaar, niet via andere websites, korting voor B&B, zondag tot donderdag, geen verdere kortingen, aanbetaling gevraagd.)

Met Bed & Breakfast prijzen vanaf €35 tot €49 per persoon per nacht zijn wij scherp geprijsd in vergelijking met andere historische landhuizen.

De geschiedenis van dit unieke huis in het kort:
Dollardstown House is in het bezit van de Behan-Family sinds 1969 en was een boerderij tot ca. 1990. Maar de geschiedenis voert ons terug naar eind 12e eeuw. Kasteel Dollardstown werd gebouwd door de gebroeders D’Ullard kort na de Normandische verovering van Ierland. Ze kregen toestemming een kasteel en verdedigingswerken te bouwen van Hugh De Lacy, Kasteelheer van Kilkea Castle. Het kasteel bestond uit een rechthoekige constructie met binnenplein en slotgracht. Een van de vroegste verwijzingen naar Dollardstown is een document genaamd ‘Aphorismical Discovery of Treasonable Faction’ een verslag van de verovering door Cromwell van Ierland na de Engelse burgeroorlog.

Dollardstown House, Kildare, IerlandRond 1640 nam de toenmalige bewoner, Sir Hugh Hunt een hypotheek op het huis om een troep paarden te kunnen financieren en te kunnen vechten voor Charles I. Het Kasteel werd later in bezit genomen door Kapitein Fitzgerald die onder commando stond van Lord Castlehaven. Hoewel het kasteel vernield werd, leefde de naam voort in Dollardstown House, toen een laat-Elisabethaanse woning, wat tegenwoordig het achterste gedeelte van het huis uitmaakt. Rond 1690 werd het huis verkocht aan Generaal Sir Richard Neville, die na succesvol strijd te hebben gevoerd zij aan zij met de Graaf van Marlborough, hier na zijn pensioen woonde. Aangenomen wordt dat hij kort daarna het huidige voorste gedeelte van het huis bouwde en vele bomen plantte, waarvan er nog een aantal overleven tot op heden. Tijdens de opstand van 1798 werd het huis bestormd door woedende Loyalisten uit de buurt omdat de vrouw des huizes een nicht was van Lord Edward Fitzgerald, de leider van de opstand. Ondanks dat zij hoogzwanger was, ontsnapte zij langs de achterzijde van het huis en vluchtte door de velden naar Kilkea Castle. Ze beviel van een zoon voordat ze het kasteel bereikte. Haar zoon werkte later als secretaris voor Paus Pius X.

DollardstownSoBritish&IrishNov

"Logeren by Landgenoten" Dollardstown House mocht verschijnen in Plus Magazine, Februari 2014.

“Logeren by Landgenoten” Dollardstown House mocht verschijnen in Plus Magazine, Februari 2014.